Tüp Bebek Tedavisi ile Yumurtalıkların Uyarılması

Yaş fark etmeksizin, 20 veya 35 yaşında olması ya da 40 yaşında olması erken veya geç mutlaka her çift çocuk sahibi olma hayali kurar. Hatta birlikte hayaller kurarak, bebeklerinin isimlerini bile belirlerler. İkisine ait bir bebek birbirini seven her çifti mutlu etmeye yeter. Bazı çiftler evlenir evlenmez bebek sahibi olmak isterken ve korunmadan evliliklerini bebek üzerine kurarken, bazı çiftler ise ilk senelerde biraz gezmek, biraz yeni yerler keşfetmek isteyip bebek sahibi olma planlarını ileriye taşırlar.
Günler, aylar ve yıllar geçer. Ancak çift bebek sahibi olmayı erteledikçe geçen senelerin farkına asla varamazlar. 25 yaşında ertelemeye başladıkları hayatlarını ve bebeklerini belki on sene sonra istediklerinde ve korunmayarak ilişkiye girdiklerinde her yaptıkları gebelik testinde fark ederler.
Bazıları evliliklerinin hemen arkasından gebe kalır, birinci senelerinde bebeklerini kucaklarına alırlar. Ancak erteleyen çiftler bazen bebek sahibi olmakta zorlanabilirler. Böyle bir durumda ise çift için biraz zorlu ve stresli bir süreç başlar.
İnfertil çift: Korunmadan bir sene boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çifttir.
Tüp bebek tedavisinin gerekliliği ve herhangi bir desteğin zorunluluğu hakkında ise hekim muayenesinden sonra, pek çok tahlil yaptırmak, bazı tedavi yöntemlerini uyguladığı halde gebelik yine de elde edilememesi durumunda denilebilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtalıkların Uyarılması, Ovulasyon İndüksiyonu Nedir?
Bu işlem anne adayının yumurtalıklarının yani overlerin uyarılmasıdır. Bu işlemle yumurta sayısını arttırmak amaçlanmaktadır. Çok sayıda yumurta elde etmek, bu sayede embriyo sayısı ile ilgili şansı arttırmak ve transfere uygun embriyo bulma şansını arttırır. İlaç tedavisi ile yumurtalıkları uyarılan anne adayı ise yumurtalıkların büyüdüğünü görmek için takip edilerek olgunlaşması ultrasongorafi yardım ile 3-4 gün aralıklarla kontrol edilir.
Ovulasyon indüksiyonu süresinde adetin ikinci ya da üçüncü günü iğneli ilaç tedavisi ile başlanarak utrason takipleri ile ilaca verdikleri cevap esas alınır ve takip edilir. Takip sonucunda 16-18 mm’ye ulaşan yumurtalar çatlatma iğnesi yapılarak iğneden yaklaşık 35,5-36 saat sonra toplanır. Ultrason eşliğinde rahmin içerisinde aspirasyon ile follukullerdeki yumurtalar toplanarak laboratuvarda mikroskop tarafından izlenir ve embriyolog tarafından olgun olan yumurtalar seçilir.
Bu arada baba adayından alınan semen örneği androloji laboratuvarında hazırlanır ve embriyoloji laboratuvarında ICSI ile olgunlaşmış yumurtalara enjekte edilir.