Gebelikte Aşırı Kilo Alımı

Gebelikte aşırı kilo alımı anne adaylarına da bebeklerine de yarar sağlamayacaktır. Anne adayı gebeliğinde sağlıklı ve dengeli beslendiği takdirde kilo alımı dengeli olacaktır. Eğer anne beslenme düzenini ayarlayamıyor ise doktorundan veya bir diyetisyeninden yardım isteyebilir. Anne adayları gebelikleri boyunca yağsız, karbonhidratsız, şekersiz ve tuzsuz beslenmesi onları sağlıklı, istendiği yani normal alınması gereken kiloyu almalarını sağlayacaktır. Gebelikte tabiki de bunlardan hiç yenmeyecek diye bir durum yoktur. Anne adayı bu besinlerden arada sırada ve aşırıya kaçmamak şartıyla tüketmesinin de bir sorun yoktur. Gebelikte beslenme yazımda da belirttiğim gibi anne az yiyerek sık aralıklarla beslenmesi gerekmektedir. Annenin yetersiz beslenmesi gibi fazla beslenmesi de bebeğe ve kendine zarar verecektir. Anne adayının gereksiz kilo alımı anne adayını gebelik sırasında ve sonrasında epeyce zorlayacaktır. Hareket etmesi zor olacak, doğumdan sonrada kilo vermesi çok zor olacaktır. Bir gebenin gebeliği boyunca alması gereken ortalama kilo 13-15kg’ dir. Bundan fazlası annede sıkıntılara yol açmaktadır. Çarpıntı,bunalım, fazla terleme gibi problemlerdir.
Anne normal alması gerektiği kiloyu aldığı zaman bile bacaklara baya yük ve ağırlık biner. Fazla kilo alımında bu yük dahada artacaktır. Anne adayı buna engel olmalı ve gebelikte gereksiz beslenmeden kaçınılmalıdır. Anne adayları tercihlerine göre doktordan veya bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Gebelik döneminde ortalama alınması gereken bir kilo oranı vardır. Bunun ne çok üstü, ne de altı iyi değildir. Bunun için gebelikte gereksiz kilo alımı normal değildir. Bir gebenin gebelikte alması gereken ortalama kilo 10-12 kg. Bu kilonun üstünde, altında iyi değildir. Gebelikte aldığınız aşırı kilo sizin gebeliğinizi zorlaştıracaktır.
Aşırı kilolu olmak, gebeliğin her döneminde sıkıntılar yaşatmaktadır. Harekette kısıtlılık, doğum esnasında sıkıntı veya anestezi uygulaması gibi durumlarda aşırı kilolu olmak hep sıkıntı olacaktır. Gebelikte aldığınız her kilo, bebeğinize de yansımayacaktır. Yani gebelikte fazla yemek yemek iyi bir durum olarak algılanmış olsa da. Aslında böyle değildir. Aşırı kilolu olmak, erken doğum veya düşük doğum ağırlığı, preeklamsi gibi durumlara neden olabilecektir. Gebelikte fazla kilo alınması tavsiye edilmemektedir. Bu size ve gebeliğinize başka problem olarak geri dönecektir, bunun için gebelikte de kontrollü kilo alımı olmalıdır.