Gebeliği Engelleyen Nedenler ve Tüp Bebek Tedavisinin Gerekliliği

Tüp bebek tedavisi kararı alınmış, ovulasyon indüksiyonuna başlanmış ve birinci deneme de gebelik elde edilememiş çiftlerde çok fazla endişe edilmemelidir. Birinci denemelerde ki negatiflikte hemen ümit kesmek doğru değildir. Fakat birden fazla tüp bebek başarısızlıklarında nedeni açıklamak için araştırılma yapılması önerilmektedir.

Kadınlarda yumurta sayısı ile ilgili bir problem olmadığı taktirde rahim içerisinde herhangi bir problem var mı diye araştırma yapılabilir. Örneğin tüp bebek tedavisi veya embriyo transferi öncesinde endometrium kalınlığı transfer için uygun mu, rahim içi myom var mı, ya da endometrium da rahim içerisinde polip izleniyor mu ultrasonda HSG veya Histereskopi yöntemi ile teğit edilerek tedavisi sağlanabilir.

Gebeliği engelleyen bağışıklık veya pıhtılaşma sistemine ait bozuklukların tespit edilmesi ve bununla ilgili kan tetkiklerinin yapılarak araştırılması gerekebilmektedir. Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinde kullanılan başka bir yöntem ise embriyoların 5. ve 6. güne kadar büyütüp rahime tutunma şansının artırdıktan sonra transfer etmektir. 

Blastokist denilen embriyoların tutunma şansı daha yüksektir. Ancak hastaların % 40’ı blastokist evresine yumurta sayısının azlığına bağlı olarak elde edilen embriyo sayısındaki azlıktan dolayı ulaşamamaktadır.

Ayrıca kadın yumurta rezervinin en iyi olduğu yaş aralığı 20 ila 30 yaş arasındaki kadın grubudur. 30 yaşından sonra yumurtalık rezervi azalmaya başlar, 35 yaş itibari ile de şans gittikçe azalır. 30 yaşından sonra her geçen zamanda yumurta açısından %10 kayıp yaşanır. 40 yaşından sonra ise bu oran %50 ye kadar çıkabilmektedir. 

Özetleyecek olursak aslında, yumurtlamaya engel olabilecek bir faktör adet düzensizliğidir, beslenme düzeni ve aşırı kilo, fallop tüplerindeki tıkanıklık; fallop tüpleri sperm ve yumurtanın bir araya gelmesini sağlayarak fonksiyonel bir köprü görevini üstlenir.

Eğer tüplerde bir tıkanıklık söz konusu ise gebeliğin kendiliğinden oluşması neredeyse imkansızdır. Cinsel yolla geçen engeksiyonlar, endimetrioma, geçirilen dış gebelikler sonucu oluşan tüplerdeki zarar, tüplerdeki yapışıklıklar, çevresel faktörler, sperm kalitesinin ve hareketliliğinin azlığı, ileri yaş, yumurta rezervi, çikolata kisti gibi nedenler başlıca tüp bebek tedavisinin getirdiği nedenler olup gebeliği engelleyen faktörlerdir. 

Tüp bebek tedavilerinde en büyük sorun olarak karşımıza çıkan yaş faktörüne karşı biran önce vakit kaybetmeden tedavi kararı vermenizde fayda olacağını söylüyor, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç 

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek