Endometriozis, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da çikolata kisti adını almaktadır. Adını rahmin iç kısmını döşemekte olan tabaka anlamına gelir ve her ay adet döngüsüyle dökülen endometriumdan endometrioma meydana gelir. Normalde rahim içerisinde bulunması gereken doku, edometriozis hastalarında rahmin dışarısında da bulunur. Rahmin dışında bulunan endometiroma infertiliteye de sebep olmaktadır. Aynı zamanda ağrı da yapar. Pelvik ağrı, ağrılı ağrı ve ağrılı ilişkinin altında yatan sebep te endometriozis olabilir. Bir pelvik ultrason sırasında veya bebek istemesine rağmen bebek sahibi olamayan çiftin tüp bebek tedavi sürecindeki değerlendirilmesi için başvurduğu muayenesinde tanısı ultrason ile konulabilir. 

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’a Belirtileri Nelerdir Diye Sorduk ;

  • Adet esnasında görülen şiddetli ağrılar
  • Cinsel ilişki esnasında izlenen şiddetli ağrılar cinsel ilişkiyi reddedecek kadar şiddetli olmaktadır
  • Kadına bağlı infertilite problemlerinde karşımıza çıkar
  • Düzensiz adet döngüleri
  • Adet döngülerinde fazla kanamalar 

Çikolata kisti kısırlığa neden olabilen bir durumdur. Öncelikle laporoskopik olarak çikolata kistinden kurtulmak gerekir. Açık ameliyat gerektirmeden karından girilen minik deliklerden çikolata kistini çıkarmak mümkündür. Hastalığın erken teşhis edilmiş olması da tüp bebek tedavisinde başarıyı olumlu etkileyecektir. Tüp bebek tedavilerinde bir neden olan endometriomanın tedavisi aslında tüp bebek merkezlerinde tüp bebek doktorlarımız tarafından konulan tanı ile kolay bir hale dönüşmektedir. 

Çikolata kisti tedavisinde kesin bir teşhis koymak için patoloji göndermek en doğru yöntem olacaktır. Ameliyattan sonrası da elbette önemlidir. Endometrioma düşündüren klinik ve ultrasonografi bulguları kalın duvarlı kistik lezyonlar olabilir. Ameliyatlar hem bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde hem de çektiği ağrıdan dolayı hayat kalitesini arttırmak isteyen hastalarda tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tekrarlama oranı takibi olmayan hastalarda önündeki beş yıl içerisinde yaklaşık yüzde otuz oranındadır. Çikolata kistinin çıkarılmasından sonra en az iki yıl süre ile oral kontraseptif kullanan kadınlarda nüks etme durumunun daha az olduğu söylenmektedir. Önlem almak için altı ayda bir kadın doğum doktoru veya tüp bebek uzmanları tarafından izlenmesi, hastanın kontrollerini ihmal etmemesi yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek