Yumurtalık ve Tüpleri Alınanlarda Gebelik Mümkün Müdür?

Yumurtalık ve tüpleri alınanlarda gebelik mümkün müdür? Sorusunu cevaplamak gerekirse; Özellikle tek yumurtalık veya tek tüp ile gebe kalmak mümkün mü? İki yumurtalık veya tüp alınırsa gebeliğin oluşması mümkün mü? Rahmin alınması durumunda gebelik mümkün mü? gibi soruların cevaplarını başlıklar halinde açıklayacağız. Sorular arasında merak ettiğiniz başlığa içindekiler kısmından tıklayarak direkt gidebilirsiniz. Ya da yazının tamamını inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olmanız mümkün. Yumurtalık ve tüpleri alınanlarda gebelik mümkün müdür? Genel başlığının yanı sıra Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç‘ın diğer sıkça sorulan soruların cevapları ile alt başlıklar halinde cevaplamaya başlayalım.

Tek Yumurtalık veya Tek Tüp ile Gebe Kalınabilir mi?

Bazı sebeplerden dolayı sağ veya sol yumurtalık ya da tüplerden birisinin herhangi bir cerrahi işlemle alınması gerekebilir. Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir. Ancak yaş önemli bir madde olarak karşımıza çıkabilmektedir. Eğer ki tek tarafı yumurtalığımız sağlıklı bir yumurtalık ise ve yaşımız üreme yaşının altında kalmıyorsa gebelik şansımızın yüzdelik oranı elbette ki daha yüksek bir hal almaktadır.

İki Yumurtalık veya Tüp Alınırsa Gebelik Oluşabilir mi?

Nadiren de olsa bazı jinekolojik rahatsızlıklar nedeni ile iki taraftaki yumurtalık ve tüpler cerrahi operasyonlar eşliğinde almak gerekliliği mümkün. İki taraflı cerrahi operasyon yapıldığı takdir de normal şartlar altında doğal yollarla gebelik imkansızlaşır. Doğal yolları imkansızlaştırdığımız da aklımıza gelen ilk yöntem tüp bebek oluyor. Fakat iki yumurtalık alınmış anemnez ile karşımıza gelen hasta da tüp bebek (IVF) ile de gebelik sağlama ihtimalimiz kalmıyor. Ancak yumurta bağışı ile gebelik sağlamak mümkün. Bu yöntem de ülkemizde yasal değildir.

İki taraflı tüpler alınmış ise tüp bebek yöntemi ile gebe kalması mümkündür, tüp bebek için engel olacak başka bir problem karşımıza çıkmadığı takdirde.

Rahim Alınırsa Gebelik Olabilir mi?

Rahim alınması ameliyatına tıbbi açıdan histerektomi olarak adlandırıyoruz. Histerektomi yumurtalık ve tüplerin alınmasını içermez. Ancak alınmasını gerektiren sağlıksal durumlar altında histerektomi ile birlikte salpingo- ooferoktomi işlemleri de yapılabilmektedir.

Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek