Riskli Gebelik Durumları Nelerdir?
Riskli gebelik durumları nelerdir? sorusunu cevaplayacak olursak; Kanama, çoğul gebelik, erken suyun gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalması, pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebe iken kontrolsüz ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma, gebelikte diyabet bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan birkaçıdır.
Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir?
Karaciğerde hasar, böbrek yetmezliği, vücutta yaygın nedeni bilinemeyen kanamalar ve beyin kanaması sonucu yaşam kaybına neden olabilir. Hastalık beyni etkilediğinde, anne de sara krizi gibi baş ağrısı ile görülür (ki buna eklampsi denir) daha sonrada beyin kanaması meydana gelir.
Hamile Kadın İlaç Kullanırsa Ne Olur?
Hamilelikte kontrolsüz, bilinçsizce kullanılan ilaçlar, rahim kasılmalarına neden olabilir ve erken doğumu tetikleyebilir. Annenin kan basıncını düşüren ilaç, plasentadaki kan akışını azaltabilir ve böylece anneden fetüse geçen oksijen ve besin kaynağı azaltır. Buda bebek gelişimini etkiler.
Preeklemsi Nedir Gebelikte Preeklemsi Nedir?
Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi 20’nci haftada sonra görülen tansiyon yüksekliğine, idrarda protein olmasına bağlı oluşan bir hastalıktır.
Dekolman Nedir Gebelikte Dekolman?
Gebeliğin 20. Haftasında yerleşmiş olan bir plasentanın anne karnında önceden yapışık olduğu yerden kısmen ya da tamamen ayrılmasıdır.
Plasenta Previa Nedir?
Plasenta previa, bebeğin eşinin rahim ağzını ve rahmi kapatması olarak tanımlanabilir. Bu nedenle normal doğumu imkansız kılar kanama riskini arttırır.
Gebelikte Su Fazlalığı?
Tam nedeni bilinememekle beraber sıvının az olmasıyla aynı riski taşımaktadır. Bu bebekle plasentadan kaynaklı bir problemdir.
Gebelikte Diyabet?
Gebeliğin 20. haftasından sonra plasentadan salgılanan insülin hormonlarının artmasıyla ortaya çıkar. Kişinin diyeti düzenlenir. Sakıncası yok ise yürüyüş veya yüzme gibi egzersizler önerilir. Belli aralıklarla şeker takibi yapılmalıdır.
Gebelikte Erken Doğum?
Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. Gebelikte erken doğum sayılma aralığı 20 ila 37 haftadır. Bu bebeklere prematüre bebek de denir.
Gebelikte Servikal Yetmezlik Nedir?
Gebeliğin ikinci üç aylık dönemin de ağrı bile olmadan rahim ağzının açılması bebeğin erken doğmasıdır.
Anne Karnında Bebeğin Suyu Az Olursa Ne Olur?
Riskli gebelik durumları nelerdir? sorusunun bir başka cevaplarından biri ise, bebeğin anne karnında suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebekte oksijenlenmede sıkıntı olduğu ve rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği olduğunu işaret etmektedir.
Hamilelikte ilk 3 Ay Neden Tehlikeli?
Riskli gebelik durumları nelerdir? sorusunun bir başka önemli noktalarından biri ise, gebelikte 3 ay bebeğin bir hücreden fetüse geçtiği kısa ama bir o kadar da bebeğin gelişiminin en hızlı olduğu süreçtir. Gebelikte düşük tehlikesinin en yaygın olduğu dönem 0-3 ay gebeliktir. Bu dönemde bebeğin gelişimi için çok dikkat edilmeli beslenme yönünden iyi beslenilmeli alkol, sigara vs uzak durulmalıdır.
Gebelikte Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. 7 haftalık bir gebelikte ortalama 2-3 cm arasındadır anne adaylarının bu hareketlenmeyi hissetmeleri mümkün değildir. Bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftalarında bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz.
Gebelikte Anemi de Ne Yemeliyim?
Her gün en az 1,5 litre su tüketilmelidir. Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için; yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez tüketilmelidir. Taze meyve-sebze gibi yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi gerekmektedir. Çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.
Gebelikte Neler Serbesttir?
- Cinsel İlişki korunmalı olarak.
- Uçak yolculuğu yapılabilir ancak belli haftalardan sonra kısıtlama gelebilir.
- Yürüyüş: çok abartılı olmadığı sürece.
- Egzersiz uzun ve çok yorucu olmadan.
- Cep telefonu radyasyon içerdiği için fazla zaman geçirmenizi önermiyoruz.
- Saç boyatma bitkisel boyalar hariç boyatılması önerilmez.
- Ağda.
- Çay, kahve, bitkisel çaylar. Bir küçük fincan olabilir.
- Balık.
- Akupunktur.
- Yüzme belirli bir saat diliminde.
- Metal arama detektörleri.
- Omega 3 kullanmak kontrolü bir şekilde.
- Kedi, köpek, kuş beslemek.
- Vajinal muayene ve ultrasonla bakılması.
- Bebeğe müzik dinletmek.
- Çok uzun olmamak kaydı ile araba kullanmak.
- Emniyet kemeri takılabilir aksi düşünülemez.
- Manyetik güvenlik kapılarından geçişte korkmayınız bir sorun teşkil etmez.