Rahmin Değerlendirilmesi

Rahmin Değerlendirilmesi Histereskopi Nedir?
Tüp bebek tedavisinden önce bir ışık kaynağı kullanılarak bir optik kamera ile rahimden girilerek rahim iç tabakasının gözlenmesi rahim içerisine girişimsel olarak müdahale edilmesi histereskopi olarak adlandırılmaktadır. Rahim içerisindeki perde, myom, endometriumda polip durumunda teşhis ve tanı amaçlı yapılırken aynı seansda operatif histereskopi dediğimiz histereskopiye geçiş yaparsak eğer bu durumda rastlanan tüm sorunları da çözebilmek mümkündür. Perdeden kurtulmak, myom, ve endometriumdaki polipi temizlemek mümkündür. Böylelikle hasta için daha konforlu olacaktır. Herhangi bir kesi alanı vs olmaması da hastanın günübirlik yatış ile işlemi olup evine gidebilmesi hastaya büyük kolaylık sağlamaktadır. Üstelik işlem süresinde 20-25 dakika kadar sürmektedir. Bu nedenle ameliyathane şartları altında anestezi alarak yapılması hastayı korkutmamalıdır. Rahmin değerlendirilmesi Tüp bebek tedavisi öncesi hem tanı hem de tedavi olarak yapılabilen histereskopi işlemi Ankara Tüp Bebek Merkezlerinde ve Ankara Kadın Doğum hekimi bulunan her hastanede hemen hemen işlem gerçekleşebilmektedir. Ankara da Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapan Prof.Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç ‘da hastalarına histereskopi işlemini hastane ortamında uygulayarak hastalarını gün içerisinde taburcu etmektedir.
Tanısal Histereskopi ve Operatif Histereskopi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tanısal histereskopi kamera ile rahim içinin, rahim duvarının izlenmesine verilen isimdir. Diyagnostik histereskopi olarak da duyabilmeniz mümkündür. Spiral çıkarılmasında, rahimde perde gözlenmesinde, başarısız tüp bebeklerde, tekrarlayan düşüklerde, rahim duvarının kalınlaşmasında, kesilmeyen yoğun ve uzun süreli kanamalarda ultrasonda ve kan tetkiklerinde herhangi bir şeye rastlanılmadığı durumlarda tanı koymak amaçlı tanısal histereskopi uygulanmaktadır.
Operatif histereskopi de ise yukarıda bahsettiğimiz tüm tanıların konulmasının arkasından tedavi etmek amaçlı yapılan histereskopi şeklidir. Aynı anda tanı konulmasının arkasından operatif histereskopiye geçilerek aynı seansta rahim içerisinde görülen polipler, yapışıklıklar, rahimdeki perde, rahim içi myomlar tedavi edilebilir. Ayrıca rahim içerisinde kayıp spirallerin çıkarılmasında da önemli bir tedavi şeklidir.
Kısacası hangi durumlarda histereskopi yaptırmalıyım sorusunun cevabını özetleyecek olur isek:
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tarafından söylenen maddeler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Aşırı kanamalara yol açan polip veya myomlar,
- Anormal HSG bulguları,
- Rahim içi kayıp spiral,
- Endometriumda izlenen polip,
- Rahim içi izlenen myom,
- Rahim içi yapışıklıkları,
- Aşırı kanama ve uzun süren kanama,
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları,
- Tekrarlayan gebelik kayıpları,
- Rahimde izlenen septum,
- İnfertilite,
- Düzensiz kanama.