Menopoz ve Tüp Bebek Tedavisi

Menopoz dönemi her kadının hayatında bir parçadır. Ergenlik gibi zamanla karşımıza çıkan menopoz dönemi sağlıklı ve doğal bir durumdur. Eğer ki normal kabul edilen yaşlardan daha erken bir zamanda da gerçekleşirse, sorunlara yol açabilir elbette. Ancak erken yaşta karşımıza çıkan menopozal durumlar ; kemik erimesinin hızlanmasına, cildin yaşlanmasına, vajinal kuruluğa, cinsel isteksizliğe neden olabilmektedir. Menopoz döneminden önce adet düzensizliklerinin görüldüğü ; üç veya sekiz yıl arasında süregelen perimenopozal dönem yani menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan bir süreçtir. Menstruasyon dönemi düzenli olarak tamamen kesildiğinde, hormonal parametreler ile de kanıtlandığı zaman menopoza girildiği kişiye söylenebilir.

Erken menopoz ve yumurtalık yetmezliği ilişkisi nedir?

Erken menopoz olarak isimlendirilen durum aynı zaman da yumurtalık yetmezliğini ifade eder. 40 yaşından önce menopoza girme durumudur. Ortalama olarak 45-50 yaşlarında menopoz görülmesi beklenmektedir. Erken menopoz olduğunda ise ortalama 30-40 yaşlarında adet gecikmesi meydana gelir. Bu durum da erken menopoz olarak isimlendirilir. Özellikle soy geçmişinde annede erken menopoz izlendi ise, daha kolay bir geçiş izlenebilir. Yumurtalıklara zarar veren östrojen hormonu miktarına etkisi olan her etken de erken menopoza sebep olabilir.

Erken menopoz önlenebilir mi?

Erken menopoz önlenmesi için beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzlarına dikkat edilmesi gerekir. Muayene sırasında görüntüleme yöntemleri ile durum tespit edilebilir. Ailesinde erken menopoz görülen kişiler özellikle hayat standartlarına dikkat etmelidir. Erken menopozu etkileyen ve dikkat edilmesi gereken durumlar ise ;

  • Beslenme
  • Sigara tüketimi
  • Geçirilmiş operasyonlar
  • Enfeksiyonel durumlar
  • Sistemik rahatsızlıklar
  • Gebelik
  • Emzirme
  • Yaşam kalitesi

Erken menopozun belirtileri nelerdir?

  • Adet düzensizliği
  • Adet süresinin iki haftadan uzun sürmesi
  • Ateş basması
  • Baş dönmesi ve baygınlık hali
  • Ani duygu durum değişimleri
  • Sinirlilik ve stres
  • Uykusuzluk yaşayarak halsizlik ve yorgunluk
  • Unutkanlık dikkatsizlik
  • Cinsel isteksizlik
  • Vajinal kuruluk
  • Mesane sorunları
  • Kilo değişimleri

Görülebilir. Ancak elbette her belirti kişiye özgü olabilir. Tüm durumların aynı şekilde yaşanması şart değildir.

Erken menopoz tedavisi mümkün müdür?

Tamamen erken menopozu önlemek ya da tamamen erken menopozu yok etmek mümkün değildir. Erken menopoz döneminde ; kalp rahatsızlıkları, cinsel isteksizlikler erken menopozun etkisini azalmak için farklı tedaviler uygulanabilir. Erken menopoz da östrojeni yerine koymak hedeflenir. hormon replesman tedavi destekleri ile östrojen ve progesteron hormonlarının oral ya da vajinal olarak veya enjeksiyon yardımı ile vücuda alınması ise mümkündür. Tedavi süresince meme kontrolü, rahim kontrolü ve östrojen değerleri düzenli kontrollerinin yapılması çok büyük önem taşır.

Erken menopoz döneminde gebe kalabilmek mümkün mü?

Erken menopoz döneminde, adet düzensizliği görülürken ortalama bir yıl kadar adet görememe durumu hormonal olarak da kanıtlandığında menopoz olarak tanımlanır. Gebelik oluşması sağlıklı bir yumurta gerektiğinden yumurta yetmezliğinde erken menopoz da yumurta kalmadığı için gebelik mümkün değildir. Erken menopoz döneminde yumurtlama görünmesi azımsanmayacak orandadır. Erken menopoz döneminde oldu ki tamamen bir menopoz söz konusu değil ise doktor takibinde hormonlar ve sonuçlar izin verdiği sürece tüp bebek tedavisine başlanabilir. Ancak hormonların ve yumurta rezervinin izin vermesi oldukça önemlidir.

Erken menopoz döneminde tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?

Erken menopoz ile birlikte çocuk sahibi olabilmenin en başarılı yolu tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisinde ise erken menopoz ile birlikte azalan yumurta rezervi kaynaklı yumurta takibini yapmak gerekmektedir. Var olan yumurtaların büyümesi için iğneli ilaç tedavileri ile desteklenmektedir yumurta rezervi. Yumurtaların olgunlaşması sağlandıktan sonra ise yumurta toplama operasyonu uygulanır. Erken menopoz döneminde FSH hormonunun AMH hormonunun izin vermesi gerekir bir bebek tedavisine adım atabilmek için. İzin verdiği takdirde tüp bebek tedavisi adımlarını uygulayarak tedavi görebilir çift. Bu bağlamda öncelikle muayene ve hormon analizi oldukça önemlidir. Erken menopoz döneminde uygulanan tüp bebek tedavileri ile ilgili detaylı bilgi için kliniğimize ulaşabilirsiniz. Ön görüşmelerimiz sonrasında muayene, muayene sonrasında ise tedaviye başlayabiliriz.

Ancak tamamen menopoza girmiş ve hormonal olarak da kanıtlanmış menopoz dönemindeki kadının kendi yumurtası ile gebe kalabilmesi mümkün değildir.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek