Erken menopoz, kadınların yaşamında ergenlik dönemi gibi menopoz da bir dönemdir. Geçireceği ve geçirmekte zorunlu olduğu, herkeste olabilecek bir döngüdür. Ortalamaya bakıldığında ABD de görülme yaşı 52, Avrupada 50, Türkiyede ise 46-47 ‘dir. Adet periyodunun 40 yaşından önce sonlanması erken menopoz olarak değerlendirilir. Erken menopoz ile birlikte östrojen hormonlarının salgılanması azalır gittikçe azalmaya devam eder, FSH ve LH‘da ise gittikçe artan bir yükselme gerçekleşir. Ultrason bulgularınıza, klinik bilgilerinize ek olarak alınan kan değerleri de menopoz döneminde olup olmadığınızı netleştirmektedir. 

Erken Menopoz Neden Olur?

  • Soy geçmişi, menopoz yaşını belirleyen önemli faktörlerden birisidir. Annenizin menopoz yaşı sizin için önemli bir faktördür. Eğer ailede erken menopoz varsa sizin için de risk artışı vardır.
  • Yapılmış olan ameliyatlar, herhangi bir nedenle iki yumurtalıkta alınmışsa erken menopoz görülür.
  • Bağışıklık sisteminin kendi organlarını yabancı doku olarak kabul ederek saldırması durumudur eğer saldırılan organlar yumurtalıklar ise erken menopoz görülür.
  • Kanser, radyoterapi ya da kemoterapi tedavileri onkoloji hastalarında erken menopoza neden olmaktadır. 
  • Kromozom bozuklukları,
  • Yaşam tarzı,
  • Sigara ve alkol,
  • Çeşitli kimyasallar,
  • Enfeksiyon,
  • Stres,
  • D vitamini eksikliği.

Normal kadınlarda 27-30 gün arasında adet döngüsü olur iken, adet düzensizliği meydana geliyor ve adet görene kadar geçen gün sayısı azalıyor ise yada tamamen kesiliyor ise erken menopoz da bir belirti haline gelir. Bunun yanı sıra vajinal kuruluk, cinsel birliktelikte isteksizlik, sıcak basması da görülebilir. 

Tüp Bebek Merkezlerinde Erken Menopoz Tanısı Nasıl Konulur?

Erken menopoz rastlanan hastalarda yumurtalık rezervinin azalması ile anne olmak isteyen çiftlerimizde hiç zaman kaybetmeden, hatta mümkünse bir ay bile geçirmeden tüp bebek tedavisi öneriyoruz. Tüp bebek tedavisi ile var olan yumurtalarının büyümesi sağlanarak, toplanabilir ve az sayıda olsa dahi transfer edilebilir transfer edilemeyecek durumda olması ile birlikte de havuz dediğimiz yöntemi tercih ederek tüp bebek tedavisinde havuz yöntemi ile her ay 1 ya da 2 yumurta toplayarak embriyoların birikmesini sağlayıp daha sonra transferini gerçekleştirebiliriz. Ya da evli olmayan ve bebek sahibi olmak isteyen ya da yakın zamanda evlilik planı olmayan bekar kadınlarımızda ise yumurta dondurma fırsatı vardır. Tüp bebek merkezlerinde bir şans olarak kadınların önüne sunulan bu yöntem ile de yumurta havuzu yapılabilmesi mümkündür. Bayandan her ay toplanan yumurtalar toplanarak dondurulabilir. Böylelikle anne olmayı düşündüğü zaman eşi ile tüp bebek merkezine başvurarak yumurtalarının embriyoya dönüşmesi sağlanıp, anne adayının rahmi hazırlanarak transfer edilebilmektedir. 

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek