Tüp Bebekte Embriyo Dondurma İşlemi Nedir?

Tüp bebekte embriyo dondurma işlemi nedir? Tüp Bebek ve Ankara Tüp Bebek laboratuvarlarında 20-25 yıldır uygulanmakta olan embriyo dondurma ve embriyo çözme işlemi son senelerde geliştirilen yeni tetkikler ile dondurulmuş embriyo ve çözme transferlerinde gebelik oranları artış göstermektedir.
Aslında dondurulmuş embriyonun böylelikle pozitif yönleri de hastaya manevi açıdan da destek sağlamaktadır. Hasta bir kez yumurta toplama sonrasında yeniden yumurta büyütme ve yumurta toplama işlemine gerek kalmadan yalnızca bir kez toplanan yumurtalardan bir kaç defa embriyo transferi sağlanmaktadır.
Embriyo Dondurma İşlemi İki Şekilde Yapılmaktadır
- Taze transferi gerçekleşen embriyolar dışında kaliteli denebilecek düzeyde kalan embriyolar dondurulabilir,
- Polikistik over, 15den fazla yumurta toplanan hastalarda OHSS riskine karşı transfer ertelenmektedir. Böylelikle bu hastalarda embriyo dondurma altın bir seçenektir.
- Ya da az sayıda yumurta toplanan hastalarda birden fazla yumurta toplama işlemi yapıyoruz. Elde edilen embriyo sayısını arttırıp gebelik şansını yükseltmek için. Embriyo dondurma işlemi uygulamak mümkün.
Embriyolar tüm gelişim evrelerinde dondurmak mümkün. Embriyolar koruyucu bir sıvı ile karıştırılarak cam tüplere konulur ve sıvı nitrojen içerisinde -196 derecede dondurularak saklanır. Dondurulan embriyolar çözülecekleri zaman sıvı nitrojenden çıkarıyoruz. Oda ısısında çözülmesi mümkün. Koruyucu sıvıdan ayrılarak özel bir kültür ortamına alıyoruz. İnkübatore koyuyoruz. Aynı gün iyi görünen embriyolar transfer etmek mümkün. Ankara tüp bebek laboratuvarımızda 3. gün embriyolarını çözdükten sonra bazen aynı gün transfer ederken bazen ise çözdükten sonra 2 gün bekleyip, 5.güne giden embriyoları transfer ediyoruz. Bu süreç tamamen hastaya ve hastanın özelliğine göre değişmektedir.
Hangi Durumlarda Embriyo Dondurma/Çözme Yöntemini Kullanıyoruz?
- Hastanın endometriumunun transfere uygun kalınlıkta olmadığı durumlarda,
- 15‘ den fazla yumurta toplandığı zaman OHSS’ye karşı, özellikle polikistik hastalarda,
- Kemoterapi veya radyoterapi gibi kanser tedavisi görecek hastalarda tedavi öncesi,
- Taze embriyo transferinden sonra kalan kaliteli embriyolar durumunda hasta isteğine bağlı olarak,
- Rahim içinde ameliyat gerektiren durumlarda örneğin; endometrial polip, myom gibi,
Ülkemizde sağlık bakanlığının ilgili yönetmeliği gereğince dondurulmuş embriyolar en fazla beş sene saklamak mümkün. Yasal olarak her yıl embriyoların saklanmasına devam edilmesi için eşlerin dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir. Bir yıl sonunda başvuru yapılmadığı takdirde bir ay bekliyor. Bu nedenle embriyolar yasal olarak imha etmek mümkün.
Sağladığı avantajları göz önüne aldığımızda, yukarıdaki durumları sağladığı taktirde her çifte Sevtap Hamdemir olarak ekibimiz ile embriyo dondurma hakkında bilgilendirme yapıyor ve hastanın isteğine onayına uygun olarak embriyo dondurma işlemini açıklıyoruz. Tüp bebekte embriyo dondurma işlemi nedir? Sorusunu yazımızda cevapladık. Merak ettiğiniz diğer sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.