Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan gebelik kayıpları gebelik kaybı, var olan gebeliğin bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını kazanmadan küçük bir insan boyutuna ulaşmadan kaybedilmesidir. İki ya da bundan daha fazla gebelik kaybı olması durumunda hasta kendi öyküsünü anlatırken tekrarlayan düşükleri olduğundan bahsedebilir.
Pek çok kadın ve eşleri için düşük yapmak, bebeğini kaybetmesi gibi algılanmasına yol açarak psikolojik olarak da çifti yoran bir süreç olacaktır. Hatta kadınlarda yetersizlik hissi yaratabilir. Erkek sürekli çabaladığını ve olmadığını düşünerek bunu aile büyüklerine nasıl açıklayacağını bilmemektedir. Aslında çiftin psikolojik olarak destek alması kendileri için karar verebilecekleri en mantıklı durum olabilir.
Günlük Yaşam ile Yaşam Alışkanlıkları
Kadın Yaşı
Kadın yaşı, gebe kalmakta sıkıntı, gebelik kaybı ve bebekte anomali gelişmesi açısından en belirleyici faktörlerden birisidir. Özellikle 20-35 yaş aralığında gebelik kaybı riski en düşüktür.
Sigara
Sigaranın, dış gebelik, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, bebeğin eşinin yerleşim problemleri gibi gebelik komplikasyonları ile kanıtlanmış bir ilişkisi vardır. Bu nedenle gebelik planı varlığında sigara kullanımının bırakılması önerilmelidir.
Vücut Ağırlığı
Vücut kitle indeksi, kişinin kilosunun, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesap edilir.. Anne adayının normal vücut kitle indeksinden daha fazla ya da daha az olması, canlı doğum üzerine olumsuz etkide bulunabilmektedir. Bu nedenle hastalara eğer normal sınırların dışında bir kiloya sahip iseler, kilolarını normal sınırlar içine çekmeleri yönünde tavsiyede bulunulmalıdır.
Stres
Stresin gebelik kaybına birincil yoldan yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur.
Kafein Kullanımı
Bazı çalışmalarda yoğun kafein kullanımı ile geç dönem gebelik kayıplarının arttığı raporlanmıştır. Ancak çok güçlü bir kanıt yoktur. Günde 1-2 fincan kahve ya da çayın düşük riskini arttırıcı etkisi bulunmamaktadır.
Egzersiz
Egzersizin gebelik kaybına neden olduğuna dair yeterli bir kanıt yoktur. Ancak gebelik varlığında yoğun egzersizden kaçınılmalıdır.
Alkol Kullanımı
Alkolün gebelik sonuçları üzerine olumsuz etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Alkol dozu arttıkça gebelik kaybı riski de artmaktadır. Bu nedenle olası bir gebelik durumunda alkol kullanılmamalıdır.
Cinsel ilişki
Gebelik sırasında cinsel ilişkide bulunulmasının gebelik kaybı riskini arttırdığına dair bir kanıt yoktur. Vajinal kanama, bebeğin eşi yani plasenta ile ilgili yerleşim anomalileri ya da erken doğum tehlikesi yok ise gebelikte cinsel birliktelik açısından bir kısıtlama bulunmamaktadır.