Tekrarlayan Bebek Kayıpları ve Genetik Faktörler İlişkisi

Tekrarlayan bebek kayıpları ve genetik faktörler ilişkisi. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastada tüp bebek için yola çıkarken genetik faktörler ile ilgisi nedir diye hastayı sorgulamalıyız diyen, Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Etken Kromozom Analizi Değerlendirilmeli

Kromozomlar yapı taşlarımız olan genleri taşıyarak sürekli olarak anneden babalara çocuklara genlerin aktarılmasını sağlayan yapılardır. Kromozomlar insanda 22 çift bulunur ve bunlardan 2 tanesi cinsiyet kromozomudur. Toplam 46 tane kromozom bulunmaktadır. Genel sağlığı etkilemese bile üretilen üreme hücrelerinde kromozom diziliminde kopma, yer değiştirme, gibi yapısal ya da sayışa anomaliler varlığında gebelik kayıplarında artma meydana gelebilir.

Tekrarlayan gebelik kayıpları ile başvurmuş. Kromozom analizlerinde problem saptanmış olan hastalarda genetik tarama (PGT) yapmayı planlıyoruz. Bu grup hastalarda genetiğine bakılmış embriyo transferi yaparak. Tüp bebek tedavisinde canlı doğum oranını yükseltecektir. 

Genetik Hastalık Öyküsü

Ailede ve soy geçmişinde tek gen üzerinden geçiş yapan herhangi bir hastalığın varlığı durumunda birinci maddedeki gibi tüp bebek tedavilerinde PGT ile genetiğine bakılmış embriyo transferi planlıyoruz. Genetiğine bakılmış embriyo transferi ile canlı doğum oranı mümkün oluyor. Bu nedenle değerlendirmesi mümkün hale gelir. Bu nedenle düşük materyalinde genetik inceleme 

Trombofili Paneli Testi

Trombofili paneli kalıtsal ya da sonradan kazanılmakta olan bir pıhtılaşma bozukluğudur. 

Kalıtsal trombofili etkenlerinden Faktör V Leiden mutasyon, Protein C, Protein S, Trombin 3 düşüklüğü ile MTHFR mutasyonunun tekrarlayan gebelik kaybı üzerine neden sorumuzun cevabını almak için cevaplıyoruz.

Kazanmış olduğumuz trombofili etkenlerinde sıkıntı olması durumunda problem varlığı. Gebelik komplikasyonları ile ilşkilidir. Bu kapsamda yapılması tavsiye edilen testler antikardiolipin IGG, IGM, Lupus antikoagülan IGG, IGM ve B2 mikroglobulindir. Bu testler sonucunda antifosfolipid sendrom varlığı saptanan hastalarda düşük molekül ağırlıklı kan sulandırıcı başlamalı. Ancak steroid ya da immünglobulin kullanılmasının bir faydası olmamaktadır. Bu nedenle de tavsiye etmiyoruz.

Tekrarlayan bebek kayıpları ve genetik faktörler ilişkisi. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastada ekstra olarak psikolojik destek almasını da sağlıyoruz. Hastayı detaylı olarak değerlendiriyoruz. Ona göre bir planlama yapılarak bir yol çiziyoruz. Bu nedenle mutlak olarak değerlendirilen hasta da çift onayı. Genetiğine bakmış olduğumuz tüp bebek tedavisinde embriyo transferi öneriyoruz. 

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek