Laparoskopinin Tüp Bebek Tedavisinde Yeri Nedir?

Laparoskopinin tüp bebek tedavisinde yeri nedir? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, çok sayıda laparoskopik operasyonu birinci olarak yapmış bir hekimimiz olarak bizlere laparoskopi nedir ve nasıl gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisindeki yeri nedir sorularımızın cevaplarını bizimle paylaştı.
Laparoskopi
Karından açılan minik kesilerden gerçekleştirilen jinekolojik operasyonun ismidir. Üç minik kesiden operasyon tamamlanabilir.
Bu yöntem ile neredeyse çoğu ameliyatın gerçekleştirilmesi mümkündür. Yaklaşık 3-5 mm arasında olup kesiler operasyon sonrasında herhangi bir ameliyat izine de sebep olmazlar. Laparoskopi ameliyatı genel anestezi altında ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir.
Operasyon da üstten açılan kesiden optik cihaz ile karın içerisi görüntülenir ve ekrana yansıtılır. Karın içinin daha iyi görüntülenebilmesi için karın boşluğu karbondioksit ile doldurulur.
- Konforludur
- Enfeksiyon riski azdır
- Kesi alanı küçüktür
- Ağrı ve acısı daha minimumdur
- İşe geri dönmek ya da rutin hayata dönmek daha mümkündür
- Çoğu zaman ise ayaktan yapılabilir, hasta da hastane yatışına gerek kalmayabilir.
Laparoskopi İşlemi Nasıl ve Nerede Gerçekleştirilir?
Laparoskopi ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Tüp bebek merkezlerinin ameliyathaneleri veya hastanelerin ameliyathanelerinde işlem gerçekleştirilir. Göbek deliğinin alt kısmından veress iğnesi ile girilir ve karın iç bölgesinin tamamının karbondioksit gazı ile şişirilmesi sağlanır. Gaz uygulaması da aynı zaman da iç organların optikte daha net görüntülenebilmesini sağlar. Karın bölgesinden optik girişinin yapılmasının arkasından diğer minik kesiler açılmaktadır. Diğer aletlerin girişi sağlanır. İşlem bitiminde ise aletler çıkarılır, gaz boşaltılır. Açılan kesiler de süturlarla kapatılır.
Kimler Laparoskopi Olamaz?
Laparoskopi işlemi her ne kadar klasik bir ameliyat yöntemlerine göre uygun ve konforlu olsa da laparoskopiyi de uygulamadığımız durumlar elbette vardır.
- Onkolojik vakalar,
- Gebeler,
- Obez hastalarda tehlikelidir,
- Kronik akciğer hastaları,
- Kronik ciddi kalp rahatsızlıklarında da laparoskopi işlemi hastaya uygun görülmeyebilir.
Tüp bebek tedavilerinden önce, tedavi yoluna çıkmadan bazı hastalara laparoskopi yapılması gerekebilir. Örneğin endometriozis olan tüp bebek başarısızlıklarının sebebi diye adlandırılan çikolata kistlerini herhangi bir büyük kesi alanı olmadan çıkarmak mümkündür. Endometriomanın alınması gebelik şansını arttırmaktadır.
Dermoid kistler ve paraovarian kistleri de laparoskopi yöntemi ile çıkarmak mümkündür.
Myomlar da gebe kalmaya ve tüp bebek tedavisine engel olabildiği gibi myomlarında cerrahisi laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir.