Laparoskopik Kist Eksizyonu

Laparoskopik kist eksizyonu hakkında bilgiler vereceğimiz yazımızı sizlere sunuyoruz; 1 yıl süre ile düzenli ilişkiye girip, bebek sahibi olmak isteyip, herhangi bir şekilde bebek sahibi olamayarak tüp bebek merkezlerine başvuran çiftte detaylı anemnez alınarak öyküsünü değerlendiriyoruz. Neden bebek sahibi olamadığı çeşitli testlerle değerlendirilir. Bazı testler ve tetkikler istenerek hastayla sonuçlarla detaylı bir görüşme yapılıp tedavi planı çiziyoruz. Laparoskopik kist eksizyonu konusunu detaylandıracak olursak.
Laparoskopi ile en sık müdahale edilen, laparoskopinin belkide tüp bebek tedavisinde en sık kullanıldığı durum kistlerdir. Bu nedenle kist eksizyonudur.
Kistler:
- Basit kistler
- Dermoid kistler
- Paraovarian kistler
Olarak üçe ayrılmaktadır. Bu kistler geriye gitmeyerek, ilerleyip ve ilaç ile tedavi olamayan kist gruplarıdır.
Dermoid Kist Nedir?
Dermoid kist vücudumuzu nasıl etkiler?; Dermoid kistler vücudun tüm dokularından parçalar içeren kistik yapılanmalardır. Bunların içerisinde yağ bulunabilir, sinir ve kas dokusu var olması mümkün. Bu nedenle dermoid kistlerde en çok korktuğumuz komplikasyon torsiyon adı verilen bir durumdur.
Torsiyon durumu yumurtalığın hemen komşuluğundaki tüp ile beraber kendi etrafında dönerek bunun sonucunda da kanlanmayı bozar. İlk fark edildiğinde acil olarak laparoskopi ile müdahale edilmeyen torsiyonlu hastada yumurtalık ve tüpte ciddi anlamda hasar oluşur. Yumurtalığın ve tüpünde alınması gerekliliği mümkün. Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir öyküdür.
Hasta geçmişidir. Herhangi bir torsiyon geçirmeyen demoid kistler de ise boyutu önemlidir. Düzenli aralıklarla tüp bebek uzmanı tarafından kontrol edilen hastada eğer kist büyümeden sabit kalıyor ise boyutu 4 cm‘nin altında ise cerrahi gerektirmeyebilir. Ancak hasta tüp bebek tedavisi görecekse ve gebeliğine engel bir dermoid kist söz konusu ise laparoskopik olarak kistin çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle yumurtalığında dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.
Yumurtalığa yapılacak olan her cerrahi işlem gerek yumurtalık rezervi, gerek ise karın içerisinde oluşan yapışıklıkların var olması nedeni ile uzman ellerde yapılmasında fayda olacağını söylüyor Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç.
Paraovarian Kistler
Yumurtalıkların komşuluğunda oluşan kistlerdir. Bu nedenle nadiren kötü huylu olma ihtimali taşırlar. Büyük boyutlara ulaştıklarında ise cerrahi eksizyon ile alınmaları gerekmektedir. Bu nedenle laparoskopik olarak kistlerin eksizyonu oldukça basittir.
Kistadenomlar
Yumurtalıkların içerisinde gelişken ve kötü huylu olma potansiyeline de sahip olan tümörlerdir. Seröz ve müsinöz olarak kistadenomlar sık rastlanmaktadır. Laparoskopik olarak çıkarılmaları oldukça kolay bir işlemdir aslında. Tüp bebek tedavisi olan veya bebek isteği olan hastalarda yumurtalık korunmalıdır. Bu nedenle menopoz hastalarında kist yumurtalık ile birlikte almak mümkün.
Servikal Yetmezlik Nedir? Adlı makalemizi incelemek için tıklayınız..