Tüp bebek tedavilerinde 6.güne kadar giden embriyoların yapılan araştırmalarca daha sağlıklı olduğunu gebelik şansının daha yüksek olduğu araştırması ile ilgili kanıtlar sunulmuştur. Tüp bebek laboratuvarlarında 5.güne kadar giden embriyolara blastosist embriyo ismi verilmektedir. Embriyolar bölündükten sonra beşinci gün sonrasında içinde morulla oluşmaya başlar. İç hücrelerden embriyonun kendisi, dış hücrelerden ise plasenta ve ekleri gelişecektir.

Blastosist bu tariftende anlaşılabileceği gibi yeni tüp bebek tedavilerinde karşımıza büyük bir şans olarak çıkmıştır. Gebelik şansının daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Son yıllarda ABD de 5 ve 6.gün tüp bebek tedavilerinde blastosist transferi üzerinde ciddi olarak durulmaktadır. Diğer bir avantajı ise çoğul gebeliğin önlenmesidir. Unutmayın blastosiste götürecek kadar embriyonuz olması lazım blastosiste götürecek kadar embriyo olması için ise yeterince yumurtanız olması lazım. Eldeki 1- 2 yumurta sayısı ile blastosist embriyo yakalamak biraz güçleşmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde blastosist embriyo transferi kimlere uygulanır?

Blastosist transferi genellikle kadın yaşının 35 altında olduğu hastalarda 3.günde 5 ve üzeri sayıda iyi kalite embriyosu olan çiftlerde embriyo seçimini daha verimli yapabilmek ve daha yüksek gebelik oranları elde edebilmek amacı ile Blastosist embriyo transferi tercih edilmektedir.
Peki blastosist embriyo transferinin olumsuz yönleri var mıdır? Nelerdir?
Kadın yaşının 35ten yüksek olmadığı, ciddi bir sperm hareketliliği ile ilgili vs problemi olmayan hastalarda ise blastosist embriyo transferinde şans %40-70 arasındadır.

Tüp bebek tedavilerinde blastosist embriyo transferine kadar da gidemeyebilir embriyo bazen seçenek size kalmayabilir. İnfertilite problemi arttıkça şans oranı düşmektedir. Hatta bazı tedavilerde üçüncü güne bile gelemeyen embriyolardan dolayı hastaya bir embriyo transferi bile yapılamaz duruma gelmektedir. Ankara tüp bebek merkezlerimizde aklınıza takılan her soru eminim ki cevaplanacaktır.

En az bir blastosist embriyo transferlerinde neredeyse %65 civarında gebelik elde etme ve canlı doğum gerçekleşme imkanı vardır. 2.veya 3.gün embriyosunun transfer edildiği tüp bebek tedavilerinde ise %20 oranında düşük riski varken, blastosist embriyo transferlerinde düşük oranı %5 ‘ dir.

Blastosist embriyo transferinin sağladığı avantajlar nelerdir?

  • Blastosist embriyolarda yasal olarak fazla embriyo transfer edilmediği için çoğul gebelik riski bulunmaz.
  • Son aşamaya kadar laboratuvarda bekletildiği için en kaliteli ve en sağlıklı olan belirlenmiştir.
  • Embriyo büyümesi laboratuvar ortamında sağlandığı ve iyice büyüdüğü için anne rahmine tutunması diğer embriyolara göre daha kolay olacaktır.

Gebelikte Folik Asit adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..

Gebelikte Hangi Kanamalar Tehlikelidir? Adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek