Bebeğe ait olan bazı doğumsal anomalilerde anne karnında yapılacak cerrahi müdahale bebek açısından hayat kurtarıcı olabilir.Sıklıkla yapılan uygulamalar annenin karnını açmadan endoskopik yöntemle yapılmaktadır.

Bebeğe ait olan bazı doğumsal anomalilerde anne karnında yapılacak cerrahi müdahale bebek açısından hayat kurtarıcı olabilir.Sıklıkla yapılan uygulamalar annenin karnını açmadan endoskopik yöntemle yapılmaktadır.

Kadın doğum alanında sık yapılan uygulamalar
Eğer annenin karnında bebeğin suyu azalmış yada kaybolmuşsa amnioinfuzyon yada sıvı takviyesi yapılabilir.Bu yolla bebeğin ultrasonoğrafi ile daha iyi değerlendirilmesi sağlanabilmektedir. Ancak verilen sıvının kalıcı olmama problemi mevcuttur. Bunun nedeni amnion sıvısı devamlı yenilenen ve eklenen bir sıvıdır ancak amnioinfuzyon yoluyla bunu kalıcı olarak sağlamak mümkün olmaması nedeniyle sıvı eklemelerini kalıcı olarak sağlamak mümkün değildir.

Amnio Exchange sıvı değişimi ise bir doğumsal anomali olan gastroschisiste bebeğin bağırsakları karın içine geçmesi gereken zamanda içeri giremezse karın ön duvar defekti mevcutsa sıvı ara ara değiştirilerek bağırsak hasarı azaltılmaya çalışılabilmektedir. Periyodik olarak sıvı değiştirilmektedir.

Şant uygulamaları iki bebeğe ait problemde uygulanmaktadır bunlarda 1.si ürogenital malformasyonlarda mesane ve amnion sıvısı arasında şant yaratarak idrarın amnion boşluğuna akışı sağlanır. Bu yolla böbrekler korunarak fonksiyonlarında kayıp olması engellenebilmektedir.

Akciğerlerinde kistik adenomatoid malformasyonu olan bebeklerde akciğer dokusunun kalp üzerinde yaratacağı baskıyı azaltmak amacıyla uygulanan “torakoamniotik şant” dönüşü sağlayarak kalp üzerinde koruyucu etkiyi sağlayacaktır.

Kan Transfüzyonu: Anne ile bebeğin kan gurupları arasında bir uygunsuzluk sözkonusu ise oluşabilecek problemlerden biri olan hidrops fetalis hastalarında eğer bebekte aşırı kansızlık nedeniyle kalp yetmezliği gelişirse anne karnındaki bebeğe kan verilmesi işlemidir.

Fetoskopi: İkiz gebeliklerde bebekler arasında kan geçişine bağlı “ikizden ikize transfüzyon sendromu” gelişirse, bebekleri besleyen “plasenta” denilen organ yüzeyindeki anastomozlar (bağlantılar) lazer yardımıyla “koagule” edilerek, bebekler arasındaki kan geçişi tedavi edilir.

Anne karnında ameliyat erken doğuma neden olur mu?
Bu işlemler esnasında işlemden işleme değişmekle beraber farklı oranlarda erken doğumdan bahsetmek mümkündür.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek