Ankara’nın Sesi: Hamilelik Dönemindeki Beslenmenin Anne ve Bebek Üzerindeki Etkisi

Çeşitli makalelerimizle Ankara ‘nın sesi haber sitesindeyiz.

Hamilelik Dönemindeki Beslenmenin Anne ve Bebek Üzerindeki Etkisi

Sevgili anne adayları, önümüzde kırk hafta gibi uzun mu uzun bir süreç bizi bekliyor. Her anımızdan daha özel, daha değerli, daha kıymetli zamanlarımız olacak. Yalnızken bile aslında iki kişi olacaksınız. Bebeğinizin hücreleri hızlıca büyüyor, tüm sistemleri gelişiyor, işitme, dokunma, koku alma gibi duyuları şekilleniyor. Bebeğiniz bu süre içerisinde vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ, protein gibi tüm besin öğelerine ihtiyaç duyar.

Kırk hafta boyunca bebeğiniz sizden beslenmesi nedeni ile hamilelik döneminizde dengeli ve düzenli beslenmeniz bebeğinizde elbette olumlu etkilerle sonuçlanacaktır. Gebelik dönemindeki beslenme sorunlarından dolayı  erken doğum, ölü doğum ve özürlü bebek gibi kötü sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenen annelerin bebeklerinde kilo problemleri görülebilmekte ve bebek düşük kilolu olarak doğabilmektedir. Ayrıca sadece anne karnında veya doğar doğmaz değil bebeğin ilerleyen dönemlerinde gelişim sorunları daha sık görülebilmektedir. Ayrıca gebelik döneminde beslenme sorunlarından birisi kansızlık olarak karşımıza çıkabilir.

Gebelik boyunca sürekli kan değerlerinizi kontrol altında tutarız doğum beklenmeyen sürprizlerle doludur, her şeyi planlı ve kontrol altında yürütmemiz gerekir. Kansızlık ise genel de demir eksikliğinden kaynaklı olduğu için annenin kendini daha güçsüz hissetmesine, çabuk yorulmasına, halsizlik ve bitkinlik sorunlarına yol açar. Böylelikle kırk hafta rüya değil kabusa dönüşür.

Yine dengesiz ve yetersiz beslenmeden dolayı anne adayının bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve bu da hastalıklara karşı direncini zayıflatarak daha çabuk hastalanmasına yol açar. Hastalandığı zaman vücut dirençsiz olduğu için çabuk toparlanamaz. Zaten ilaç kullanımı yasağımız olduğu için kendi kendine toparlanması güçleşir. Anne adayının dengesiz beslenmesi aşırı şekilde kilo almasıyla da sonuçlanabilir. Bu daha çok aşırı şekilde yemek yiyen, çok yüksek kalorili gıdalar tüketen ve yağlı besinler tüketen anne adaylarında görülür. Tabi bu durum anneyi olduğu kadar bebeği de olumsuz etkiler. Çünkü aşırı kilolu anne adayları doğumda oldukça zorlanırlar. Ayrıca bu tür anneler düşük yapma, erken doğum veya ölü doğum gibi neticelerle karşılaşabilmektedirler. Ayrıca fazla kilo almış anneler de hipertansiyon ve diyabet görülmesi artar.

Diyabet ve hipertansif seyredilen bir gebelikte ise bebeğe olumsuz etkileri oldukça büyüktür. Temel olarak gebelik döneminde iyi beslenme için mümkün olduğunca fast food gıdaları tüketmemek, kurabiye, asitli içecekler, cips gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca aşırı yağlı yiyecekler de oldukça sakıncalı olacaktır. Bunların yerine tüketilmesi gereken besinler her zaman söylendiği gibi taze meyve ve sebzeler, tam kepekli yiyecekler, süt ürünleri, baklagiller, et, balık, yağ olarak zeytinyağı, eğer katı yağ tüketilecekse fazla olmamak kaydıyla tereyağı, her gün bol bol ( ortalama 2 lt ) sıvı tüketilmelidir. Sıvı tüketmenin gebelikteki olumlu etkisi oldukça fazladır. Meyve ve sebze önerimiz konusunda ise taze olmak kaydı ile tüketilmeli ve yeterli seviyede meyve tüketimi olmalıdır. Meyvenin de bir şeker olduğu akıldan çıkmamasını rica ediyoruz.

Hamilelikte Beslenme Alışkanlığının Önemi Nedir?

Normal bir insanın kendi sağlığı için bile vazgeçilmez kural ‘’ düzenli ve dengeli beslenmek ‘’ olur iken gebelikte bu kural maddelerimiz arasına iki defa girmelidir. Hamilelik döneminde kadın kendi vücudunu beslerken aynı zaman da bebekte anneden beslenmektedir. Bu nedenle bebeğin anne karnındaki gelişimini eksiksiz tamamlaması için anne adayının sağlıklı beslenmesi gerekir. Beslenme alışkanlığı bu noktada gebelikte önemli rol oynar.

Hamilelikte Doğru ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Püf Noktaları Nelerdir?

Anne Adaylarının Beslenmede Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Nasıl Beslenmelidir?

İlk 3 Ay Nasıl Beslenmeli

Anne az az miktarlarda sık sık beslenmelidir. Yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi atıştırmalıklar bulantının bastırılmasında faydalı olacaktır. Çünkü ilk üç ayda hormonlar hızlı bir şekilde artacağından bulantı ve kusma fazla olacaktır üç aydan sonra ise azalacaktır.  Bu dönemde anne, istediği her şeyi yiyebilir. Bu dönemde önemli olan bulantı sebebi ile eksiye düşmeden aynı düzeyde kilomuzu korumak hedeflenir.

Anne; balık, yumurta, süt-süt ürünleri ve et ürünleri tüketebilir ancak bunlara karşı bulantı veya isteksizlik varsa yeme için kendini zorlamamalıdır. Katkı maddesi uzun olan besinlerden de uzak durulmalıdır. İlk üç aydan sonra hormonlar sabit seyredeceği için, üç aydan sonraki süreç anne ve bebek için oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli olması asıl kural haline gelir. Üç ana öğünün yanı sıra üç ara öğün tüketebilirsiniz. Ara öğünlerde yoğurt meyve gibi.. Haftada en az iki öğün kırmızı et tüketilmelidir. Ancak etlerin tamamen pişmiş olduğundan da emin olmalısınız. Haftada en az üç gün yumurta tüketin daha da fazla olabilir. Yumurta yüksek protein barındırır.

Akşam yemeklerinde bol zeytinyağlı yeşil salata tüketmelisiniz. Tatlı, pasta, hamur işi, çikolata gibi besinlere çok fazla yakın olmamakla beraber; ceviz, badem, kuru incir, kuru kayısı gibi besinler de tüketilmelidir. Günde üç litre sıvı vazgeçilmeziniz olsun! Su ve taze sıkılmış meyve suyu olarak değerlendirebilirsiniz. Sigara ve alkolden uzak durunuz! Gebeliğin 3. ayından itibaren, dengeli ve disiplinli beslenmeye mutlaka düzenli egzersiz programı eklenmelidir. Haftada en az 2 gün birer saat yürüme, yüzme, gebeliğe özel yoga, pilates yapılabilir. Ancak tehlikeli sporlar, ağırlık içeren egzersizler, bisiklet, paten gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Olmazsa Olmaz Besinler Hangileridir?

Protein temel besin kaynağı olmalıdır. Günde en az 1-2 porsiyon çeşitli protein içeren gıdalar alınmalıdır. Tam pişmiş balık veya deniz ürünleri, karaciğer, tavuk, yağsız sığır ya da kuzu eti, fındık, ceviz, bezelye, barbunya fasulyesi, kuru fasulye, börülce, nohut, mercimek gibi baklagiller, süt ve süt ürünleri ve yumurta protein içeren başlıca gıdalardır. Haftada bir mutlaka balık tüketiniz. Kalsiyum: Özellikle son üç ayda hem bebeğin kemik gelişimi hem de annenin kemik ve dişten kalsiyum kaybını önlemek için günde 1000–1200 mg kalsiyum alımı gereklidir. Kalsiyum kaynaklarına örnek olarak süt, yumurta, yoğurt, peynir, badem, lahana, yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir. Süt ürünlerinin pişmiş ya da pastörize edilmiş, yağı azaltılmış ürünler olmasına dikkat edilmelidir.

Demir: Anne adaylarının günde 40-60 mg demir ihtiyacı vardır. Demir içeren yiyeceklerin başında ıspanak, marul, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, beyaz et, karaciğer, dalak gibi sakatatlar, üzüm pekmezi gelir. Bu gıdalar yeterli tüketilse bile, ülkemizde demir eksikliği yaygın bir kadın problemidir ve özellikle 5. aydan itibaren anne adaylarına demir takviyesi önerilir. Folik Asit: Folik asidin ilk üç ay içinde eksikliği Nöral Tüp Defekti dediğimiz bebeğin sinir sistemiyle ilgili anomalilerin artmasına neden olabilir. Bu nedenle günde 400 mikrogram folik asit önerilir. Folik asit kaynağı gıdalar ıspanak, marul, lahana, kepek ve tam tahıl ekmekleri, yulaf, baklagiller olarak sayılabilir.

Bu gıdalardan yeterince alınsa bile, ilk üç ay dışarıdan folik asit takviyesi şarttır. C Vitamini: C vitamini açısından zengin meyve ve sebze yara iyileşmesi, diş ve kemik gelişimi ile ilgili metabolik süreçleri teşvik edecektir. C vitamini kaynakları olarak turunçgiller, çilek, limon, mango, domates, kivi, kavun, biber sayılabilir.

Hangi Besinlerden Uzak Durmalılar?

Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden, tatlandırıcı içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine taze meyvelerden kendi sıktığınız meyve sularını içmeye özen gösterin.

Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun. Ihlamur ve rezene dışında fazla bitki çayı içmeyin. Açık satılan karışımlardan ve kaynağını bilmediğiniz bitki çaylarından içmeyin. Tansiyon ile ilgili bir probleminiz varsa maden suyu ve soda tüketimine dikkat etmelisiniz. Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çiğ et vs yenmemesine özel gösterilmeli yarı pişmiş bile yenmemekle birlikte tam pişmiş et tercih edilmelidir. Pastörize olmamış süt ve süt ürünlerinden uzak durulmalıdır. Mevsim balıklarını tercih ediniz. Yumurtada iyi pişmiş olmasına dikkat ediniz. Çayın demir emilimini azalttığı bilindiği için çaydan oldukça uzak durulmalıdır. Anne adayı içmek istiyorsa açık ve limonlu çay tercih edebilirler.

Haber kaynağı: https://www.ankaraninsesi.com/hamilelik-donemindeki-beslenmenin-anne-ve-bebek-uzerindeki-etkisi-nedir-makale,7.html

Ankara’nın Sesi Haber Sitesi

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.

    Adınız (Zorunlu)

    Telefon Numaranız (Zorunlu)

    E-Posta Adresiniz (Zorunlu)

    Mesajınız

    × Canlı Destek